TREBALLEM LA PEDRA

Amb els treballs de rehabilitació del castell van sorgint necessitats, com la d'obtindre pedra per a reconstruïr la cantonada d'una porta, fer una canalització, endreçar el sòl d'una estància...
És per això que estem aprenent a treballar amb aquest material, familiaritzant-nos amb els diferents tipus de pedra i eines necessàries per a tallar-la, donar-li forma i textura.

Per a començar, vam tractar amb les primeres pedres d'extracció de la zona. Es tracta de pedra calcària blava amb diferents dureses i estratificació.
El més bàsic és treure'ls la primera cara plana amb l'ajuda del punter i el test. Després es treballa la vora de la cara bona amb el “cortafrío”, per a més endavant, amb l'ajuda de l'esquadra i el tope, treure l'angle de 90 graus o l'angle desitjat en qualsevol cas.

Una vegada la pedra ja ha pres la forma desitjada, es llaura o es dona textura. El llaurat s'executa de molt diferents formes, amb diferents eines que ofereixen moltes classes de llaura. 


Com es veu a la fotografia, les primeres pedres s'apunteraren solament amb ajuda del punter.
Més endavant ens van portar la buixarda, que és bàsicament un test amb les bases de tots dos costats per copejar amb forma de petites puntes distribuïdes de forma regular, obtenint un abuixardat de forma de petits forats tots iguals i molt regulars, amb les vores treballades amb els “cortafríos”.

A la foto es veu els graons que es van col·locar en el saló dels delmes. Les pedres són les primeres que es van llaurar i es pot veure una mica els diferents colors, classes de pedra i textures que es van utilitzar.


Amb motiu d'aquestes activitats, vam fer una visita formativa a la pedrera de l'empresa INMAR, que es dedica a l'explotació de la pedra calcària.
Aquesta pedra té unes qualitats molt singulars, ja que en principi solament s'aprofita un 15% de la pedra extreta per convertir-la en peces tallades en diferents mesures segons el demandat.
Abans d'explicar els diferents tractaments que es practiquen sobre aquesta pedra cal dir que la resta de la pedra que no és bona s'utilitza per a la fabricació d'àrids de diferents classes.
En fabrica hi ha principalment tres maneres de tractar la pedra. Després de tallar-la a la mida corresponent, el primer tractament consisteix en una barreja d'aigua i foc, és a dir, fred i calor al mateix temps, produint un descascarillat molt peculiar que és el senyal d'identitat d'aquesta empresa. La segona és l'envellit, que consisteix en passar les pedres per una cadena de vàries fases que a través del fred, el calor, l'aire, l'aigua a pressió i diferents mecanismes, d'alguna forma es maltracta la pedra per envellir-la. La tercera és la pedra polida, un mètode ja més conegut que s'obté amb talladores i pulidores d'aigua.
A aquesta empresa hem d'agrair que ens donés unes pedres de gran qualitat per poder-les treballar al taller. 

A la fotofrafia anterior, podeu vore el color tant identificatiu de la pedra d'Ulldecona i de pas també un nou tipus de llaura, usant una eina diferent: una destral exclusiva solament per llaurar la pedra.

Les pedres que s'han estat treballant en el taller s'estan utilitzant per a la rehabilitació del castell. Solament ens queda nomenar les eines utilitzades, que són el test, el “cortafríos” o “escarpe”, el punter, el estoc, l'esquadra, la buixarda, destral de llaura, test de campana, “cortafríos” petit, el metre, llapis, ulleres protectores, la taula i tacs i retalls de fusta per subjectar i immobilitzar amb gats si fera falta les pedres damunt de la taula.

Les pedres que durant segles s'han llaurat formen una llarga llista de formes i grandàries amb una utilitat per a cadascuna d'elles.
Aquestes classes de pedres tenen un nom per a cadascuna d'elles: carreu, mènsula, dovella, etc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario