CORDEM CADIRES AMB LLORENÇ!!

 Cordar cadires és un ofici molt antic que s'està perdent, trobem pocs artesans que es dediquen a fer aquest treball i, si no l'intentem recuperar, es perdrà poc a poc, cosa que no volem que passe... Per això, vam contactar amb Llorenç!


Llorenç és un veí d'Herbés que ha viscut tota vida allí, era pastor i té moltes coses que ensenyar i, com que ens van dir que havia cordat les cadires del bar del poble, vam acudir a ell i només li ho vam dir va acceptar encantat, ens va dir tot el material que necessitàvem per a poder encordar, que simplement consta de fil de pita, una agulla i una navalla.

No és difícil encordar una cadira, només cal una mica de paciència per aprendre i pràctica. Abans en moltes cases es feien i reparaven no només cadires, sinó molts més estris.
Abans les cadires s'encordaven amb fibres vegetals com la sisca, la boga o l'espart. Amb posterioritat va fer-se també amb cordill de pita, que es el que nosaltres hem usat en aquesta ocasió.
El procediment és ben senzill i pot resumir-se dient que amb les mans, una agulla gran i l'ajuda d'unes tisores o ganivet, cal anar tancant el cul del seient, amb successius creuaments del cordill, o de les fulles de boga torçades sobre si mateixes.
A continuació us mostrem algunes imatges i vídeos del procediment, tal i com Llorenç ens va ensenyar, per a que pugueu observar com es fa.

  • El primer pas és fer un nus corredís per a poder nugar la corda a un extrem de la cadira i anar passant-la d'un costat a l'altre com al següent vídeo:


    • A continuació, comencem a utilitzar l'agulla per a passar la corda de forma perpendicular a les ja col.locades, traçant l'acabat que vulguem aconseguir.



      • Per tal de no embolicar-nos amb el cabdell, Llorenç ens va aconsellar anar tallant corda i anar afegint trossos a mesura que necessitem més. Per a unir-los, ens va ensenyar un nus un poc complicat però necessari per a que no es solte mai aquesta unió.


      És una llàstima que no es facen cursets que ensenyen aquestes i altres tècniques tradicionals, tal vegada algú hauria de promoure'ls, si no és així, prompte haurem de lamentar-nos que no sapiguem encordar cadires, entre altres activitats tradicionals.
      De totes maneres, si necessiteu arreglar un seient, si voleu encordar una cadira... contacteu amb nosaltres!


4 comentarios:

  1. hola
    no teniu més videos amb tot el procés d'encordar cadires?

    ResponderEliminar
  2. Si estàs interessat, mirarem si tenim més per penjar-los!

    ResponderEliminar
  3. No m'ha quedat clar el nus..... com es fa? un nos doble?

    ResponderEliminar
  4. si feu algun curs jo m'apuntaria.
    mentrestant podeu penjar més vídeo si us plau? així n'aprenem!
    gràcies

    ResponderEliminar